"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

28/11/2021 ➡ Πεζοπορία στα Μιστεγνά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
28/11/2021 ➡ Πεζοπορία στα Μιστεγνά Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η πεζοπορική μας εξόρμηση στην περιοχή των Μιστεγνών αυτήν την Κυριακή, ήταν απόδειξη ότι το νησί μας είναι ατέλειωτο πεδίο εξερεύνησης και διαρκών ανακαλύψεων.

Αυτή τη φορά καλύψαμε μια απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων σε 5 ώρες, μαζί με τα αναγκαία διαλείμματα, σε μια διαδρομή, σε μέτριο βαθμό δυσκολίας. Το πρώτο μέρος της έγινε κυρίως μέσα από ελαιώνες, έτοιμους για το μάζεμα του καρπού της ελιάς, ενός από τα κυριότερα προϊόντα του νησιού μας σε ανηφορικό μονοπάτι με τη χαρακτηριστική λεσβιακή λιθοδομή που χωρίζει τα οικόπεδα και συγκρατεί τα νερά. Στη συνέχεια περάσαμε μέσα από ένα στενό αλλά γεμάτο μυρωδιές, κυρίως φασκόμηλου δρομάκι με βελανιδιές, πουρνάρια και κουμαριές, μέχρι να ξαποστάσουμε σε ένα πλάτωμα κάτω από τις κεραίες.

Η πεζοπορία μας συνεχίστηκε και μέσα από ένα τμήμα πευκοδάσους με στάση σε ένα μικρό σπήλαιο αφιερωμένο στον Άγιο Ευθύμιο, Άγιος Θυμιανός στη ντοπιολαλιά μας. Το κερασάκι στην τούρτα της πεζοπορίας μας ήταν η επίσκεψη σε κάποιο άλλο σπήλαιο, χωρίς όνομα, αποδείχτηκε όμως μια μοναδική κι αξεπέραστη εμπειρία. Για να επιτευχθεί η κατάβαση και κατόπιν εξερεύνηση του σπηλαίου, επιστρατεύτηκαν σκοινιά, μια μεταλλική σκάλα και η πολύτιμη βοήθεια των μελών του συλλόγου μας Χριστίνας Κουρτζή, Δημήτρη Καμπάνη και Γιάννη Παχού που καθοδήγησαν τους επισκέπτες σε κάθε τους βήμα. Διακριτική παρουσία οι κάτοικοι του σκοτεινού και υγρού σπηλαίου, νυχτερίδες που μας καλωσόρισαν με ανεπαίσθητα φτερουγίσματα κι επέτρεψαν να θαυμάσουμε τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς και τους σταλακτίτες που σαν πέπλο έπεφταν από την κορυφή προσφέροντας μοναδικό θέαμα που δεν έχουμε συνηθίσει στο νησί μας. Όσοι τολμήσαμε την καταρρίχηση και τη μετέπειτα αναρρίχηση συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι αυτή η εξόρμηση έδωσε ένα ιδιαίτερο τόνο στην πεζοπορία μας.
Παρα την κούραση, αποζημιωθήκαμε με χορταστικότατο γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής κι ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

 

 

Χάρτης

 Pezoporia sta Mistegna

 

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:   Δημήτρης Καμπάνης, Ράνια Κεχαγιά, Αγγελική Κορδά, Χριστίνα Κουρτζή, Νικόλαος Μάγειρας, Δημήτρης Σταματέλλης

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate