"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

29/01/2023 ➡ Πεζοπορία από την Άγρα στα Μάκαρα και στην Αποθήκα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
29/01/2023 ➡ Πεζοπορία από την Άγρα στα Μάκαρα και στην Αποθήκα 29/01/2023 ➡ Πεζοπορία από την Άγρα στα Μάκαρα και στην Αποθήκα Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η πεζοπορία είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς όχι μόνο τη λεσβιακή φύση αλλά και την ιστορία της που μετρά αιώνες και χιλιετίες.
Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023, μεταφερθήκαμε με το σύλλογο μας στη Δυτική Λέσβο και πιο συγκεκριμένα γύρω στους 60 πεζοπόρους ξεκινήσαμε από τον περιφερειακό δρόμο κάτω από την Άγρα στη διασταύρωση Μεσοτόπου Μακάρων. Ακολουθήσαμε μια πορεία περίπου 15 χιλιομέτρων γύρω στις 5,30 ώρες, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, στο ιδιαίτερο πετρώδες και ηφαιστειογενές έδαφος, χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής.
Κατευθυνθήκαμε προς τις Πόρτες, και κατόπιν περάσαμε από την Αγία Τριάδα, την περιοχή του Μέσαυρου, το Ροντάτσι για να φτάσουμε στα Μάκαρα, μία από τις πιο άγριες και ταυτόχρονα σαγηνευτικές παραλίες του νησιού μας.
Η πορεία μας είχε έντονο κι εμφανές αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς μέσα από την αφήγηση της Προέδρου και ξεναγού μας Έλσας Εγγλεζοπούλου ανταμώσαμε ερείπια παλιών πύργων, αρχαϊκά πηγάδια, υπολείμματα μυκηναϊκων τάφων, και μερικά εξαιρετικά δείγματα της υπέροχης λεσβιακής λιθοδομής που δεσπόζουν στην ευρύτερη περιοχή και κρατάνε για αιώνες χωρίς την παραμικρή ρωγμή. Οι θέσεις αυτές, μέχρι στιγμής γνωστές γύρω στις 50, έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων που τις μελετούν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη χρησιμότητά τους.
Απο τα Μάκαρα οδηγηθήκαμε στον Άγιο Παντελεήμονα από όπου καταλήξαμε στο γραφικό ψαροχώρι Αποθήκα για ξεκούραση και φαγητό σε μία από τις ταβέρνες του και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εξόρμησή μας.

 

Χάρτης

  2023 01 29 Άgra Makara Apothika oreias map

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:  Δημήτριος Καμπάνης, Νίκα Κανάκη, Νικόλαος Μάγειρας, Βασίλης Ραϊστέλλης, Δημήτριος Σταματέλλης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 18/12/2022 ➡ Πεζοπορία από τη Βατούσα στη Μονή Περιβολής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate