"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

04/07/2020 ➡ Νυχτερινή πεζοπορία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
04/07/2020 ➡ Νυχτερινή πεζοπορία 04/07/2020 ➡ Νυχτερινή πεζοπορία Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η πρώτη για φέτος νυχτερινή πεζοπορία του συλλόγου μας, συνέπεσε με την πρώτη μας συνάντηση μετά την απότομη διακοπή των περιπάτων μας λόγω επιβολής έκτακτων μέτρων προστασίας υγείας.
Μαζευτήκαμε λοιπόν γεμάτοι συγκίνηση και ενθουσιασμό στο χωριό Παπιανά, πριν τη Σκάλα Καλλονής, για να επισκεφτούμε το μοναδικό παλαιοχριστιανικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χωρίς εξωτερική μεγαλοπρέπεια, με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο που σε γενικές γραμμές ακολουθεί την παραδοσιακή οργάνωση και σύνθεση με σκηνές από τους 24 Οίκους του Ακάθιστου Ύμνου και μεμονωμένες μορφές αγίων. Οι τοιχογραφίες του, έργο του ζωγράφου Νικολάου, αποτελούν ένα από τα αρτιότερα και καλύτερα σωζόμενα δείγματα της Λέσβου, στο μεταίχμιο από τον 16ο στον 17ο αι.
Η πεζοπορία μας ξεκίνησε με την ανατολή του φεγγαριού από την πλατεία της Σκάλας Καλλονής. Στη διαδρομή μας, κινηθήκαμε παράλληλα με τη θάλασσα όπου χύνεται ο ποταμός Τσικνιάς, περάσαμε το ανάχωμα και οδηγηθήκαμε προς τις Αλυκές, όπου συναντηθήκαμε με ένα αλατένιο λόφο. Διάλειμμα κάναμε πάνω στην άμμο, στην παραλία Χωνί, όταν πια η πανσέληνος είχε ανέβει ψηλά και η χρήση φακών ήταν περιττή. Στη συνέχεια, ακολουθήσαμε το δρόμο της επιστροφής προς Σκάλα Καλλονής,κινούμενοι παραλιακά. Φτάνοντας στις εκβολές του ποταμού Τσικνιά, βουτήξαμε για λίγο τα πόδια μας στο ευχάριστα ζεστό νερό του ποταμού και παρασυρθήκαμε για λίγο από το ρέμα. Συνολικά η διαδρομή κράτησε περίπου 2,5 ώρες, χωρίς υψομετρικές διαφορές και δυσκολίες, ιδιαίτερη και ξεχωριστή όμως λόγω του τοπίου και της ατμόσφαιρας που δημιουργεί το φως του φεγγαριού.
Στο τέλος της πεζοπορίας μας, μικρές ή μεγάλες παρέες χαλαρώσαμε με μεζέδες και ούζο στα ταβερνάκια της Σκάλας Καλλονής και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενή μας συνάντηση.

 

 

 

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο:  Ράνια Κεχαγιά
  • Φωτογραφίες:   Στέλλα Αντωνίου, Αντώνιος Χατζηχαραλάμπους, Βέννυ Λυμπέρη

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate