"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

26/02/2017 ➡Πηγή - Άγιος Χαράλαμπος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
26/02/2017 ➡Πηγή - Άγιος Χαράλαμπος 26/02/2017 ➡Πηγή - Άγιος Χαράλαμπος Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η διαδρομή Πηγή-Αγιος Χαράλαμπος είναι σηματοδοτημένη από την ΕΤΑΛ με πρόγραμμα Leader. Ξεκινάει από το χωριό της Πηγής και διέρχεται από μια κατάφυτη κοιλάδα, όπου η βλάστηση φτιάχνει φυσικές καμάρες. Διασχίζουμε αρκετές φορές ένα ποταμάκι από τη μια μεριά στην άλλη, και βαδίζουμε στο καντερίμι (σε όσα μέρη του διασώζονται) που με κόπο έστρωσαν οι πρόγονοί μας για να πηγαίνουν στο εξωκλήσι και στα κτήματά τους. Ο τόπος παραπέρα είναι ελαιώνες αλλά και πλατάνια που έχουν φυτρώσει στην κοίτη του ποταμού. Η διαδρομή μας για κάμποσο γίνεται αγροτικός δρόμος με ήπια κλίση. Καταλήγουμε σε πευκοδάσος και έπειτα μια πεδιάδα με θαμνώδη βλάστηση, όπου συνήθως βόσκουν πρόβατα. Εκεί το έδαφος συχνά γίνεται λασπώδες. Απέναντι βλέπουμε να ασπρίζει το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπου, όπου φτάνουμε σε λιγότερο από μισή ώρα.
Εκεί ο τόπος έχει εγκαταστάσεις για υπαίθριο φαγητό, που χρησιμοποιείται κυρίως στο πανηγύρι, αλλά και από μικρές παρέες, όπως αυτή που συναντήσαμε εμείς, ντόπιων ή άλλων νοσταλγών της φύσης. Το εκκλησάκι αποπνέει μια αύρα κατάνυξης στον προσκυνητή.
Συνεχίζοντας ανεβαίνοντας ανάμεσα από τα βράχια προς το οροπέδιο του Ταύρου, από όπου ο πεζοπόρος απολαμβάνει τη θέα από ανατολικά προς τα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και δυτικά προς τα βουνά που ξεχύνονται όσο που φτάνει το μάτι.
Κλείνοντας τον κύκλο ξαναμπαίνουμε στο πευκοδάσος και παίρνουμε τον ίδιο δρόμο προς το χωριό της Πηγής, με εικόνες από προβατάκια και στάνες, λιομαζώχτρες και ραβδιστάδες, ανεμώνες και κουκουνάρες!

Χάρτης

 26 2 2017 pigi agios xaralampos map

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Γιώργος Κουτλής
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Κουτλής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate