"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

13/11/2016 ➡ Ασώματος – Άγιοι Ανάργυροι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
13/11/2016 ➡ Ασώματος – Άγιοι Ανάργυροι 13/11/2016 ➡ Ασώματος – Άγιοι Ανάργυροι Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Το πρωινό της Κυριακής 13/11/2016 ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη προγραμματισμένη εκδρομή του «Ορειάς» στον Ασώματο: ήλιος, υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, εύκολη σχετικά διαδρομή και (το καλό για το τέλος…) Γιορτή του Κάστανου στη γειτονική Αγιάσο!
Αφού συγκεντρωθήκαμε λοιπόν στο γνωστό σημείο, τη γνωστή ώρα, ξεκινήσαμε για τον Ασώματο. Το ραντεβού ήταν στην εκκλησία του χωριού, όπου μας περίμενε ο παπά - Χρήστος για να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες, τόσο για το χωριό του Ασώματου, όσο και για την εκκλησία. Μια όμορφη ομολογουμένως εκκλησία, με ακόμα πιο όμορφο και περιποιημένο προαύλιο, που ορισμένοι επισκεπτόμασταν για πρώτη φορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη στο παρακείμενο μουσείο, αλλά και βιβλιοθήκη της εκκλησίας, όπου πέρα των λαογραφικών στοιχείων και εκθεμάτων, μπορούσε ο καθένας να θαυμάσει πολύ παλιές εικόνες, αλλά και πολύ παλιές εκδόσεις εκκλησιαστικών και όχι μόνο βιβλίων.
Η πορεία προς τους Αγ. Ανάργυρους ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της κατηφορική. Το γραφικό μονοπάτι από «ντουσεμέ», όπως θα έλεγαν και οι παλιότεροι, (που δεν είναι άλλο από πλακόστρωτο με πέτρες της περιοχής), στρωμένο λες με το «χαλί» των πεσμένων φύλλων των πλατανιών και των καστανιών, που με τα φθινοπωρινά τους χρώματα στο ζενίθ, συνέθεταν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο. Η ολιγόλεπτη στάση στους Αγ. Ανάργυρους κράτησε τελικά λίγο παραπάνω, μιας και κανένας δεν αποφάσιζε να αποχωριστεί εύκολα την ησυχία και την ομορφιά του χώρου, που ερχόταν να ενισχυθούν από τις ευωδιαστές προετοιμασίες της εκεί ταβέρνας, (που μόνο για πεζοπορία δεν σε προδιέθεταν!).
Ο κύκλος της διαδρομής όμως έπρεπε να κλείσει κι έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής μέσω Νιχτάντας. Η «Πατουμένη του Ασώματου», άξια ανταγωνίστρια αυτής της Αγιάσου, μας οδήγησε πίσω στο χωριό του Ασώματου.
Για πολλούς φίλους και συνοδοιπόρους η εκδρομή συνεχίστηκε στην Γιορτή του Κάστανου στην Αγιάσο. Για κάποιους άλλους πάλι, οι έντονα χαραγμένες στη μνήμη προκλητικές και διεγερτικές μυρωδιές της ταβέρνας των Αγ. Αναργύρων αποδείχτηκαν ελκυστικότερες…

 

Χάρτης

 

map 13 11 2016 asomatos agioi anargyroi

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες: Παναγιώτης Λιναρδής, Στέλλα Μακρή, Μαρία Δεληγιώργη

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate