"ΟΡΕΙΑΣ"

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου

30/10/2016 ➡ Πέραμα – Προφ. Ηλίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
30/10/2016 ➡ Πέραμα – Προφ. Ηλίας 30/10/2016 ➡ Πέραμα – Προφ. Ηλίας Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"

Η αλλαγή της ώρας την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, δεν κατάφερε να μπερδέψει τους φίλους του «Ορειας» κι έτσι στις 10 το πρωί βρεθήκαμε στο γνωστό σημείο εκκίνησης με προορισμό το Πέραμα του κόλπου Γέρας. Εκεί η παρέα έγινε ακόμα πιο μεγάλη, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και ξεκινήσαμε!
Πρώτος σταθμός της διαδρομής οι «Καρυές», με το παρακείμενο ομώνυμο ποτάμι, στεγνό πια από καιρό και την ταβέρνα του κυρ-Γιώργου να θυμίζει άλλες εποχές, όταν η περιοχή έσφυζε από ζωή, σύμφωνα με τα όσα μας εξιστόρησε ο φίλος Σπύρος, γνώστης της περιοχής.
Στη συνέχεια το τοπίο άλλαξε κι από τις καρυδιές, τα πλατάνια και τις πολλές ροδιές του κάμπου, συνεχίσαμε μέσα από λιοχώραφα, τα περισσότερα «στρωμένα», έτοιμα να δεχθούν τον ευλογημένο καρπό. Σε μια μικρή «παράκαμψη», συναντήσαμε το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο χαμάμ του «Χαϊντάρ», μοναδικό πλέον απομεινάρι της περιουσίας εύπορου τούρκου γαιοκτήμονα της περιοχής, που σε πείσμα των καιρών, μένει ακόμα εκεί να μας θυμίζει ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Επόμενος σταθμός το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Εδώ έρχεται να δικαιωθεί το μέτριο (!) της δυσκολίας στην ανακοίνωση της πορείας από τους διοργανωτές, μιας και πρέπει να σκαρφαλώσουμε στη κορυφή του λόφου για να προσκυνήσουμε τη χάρη του και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα των χωριών και του κόλπου της Γέρας. Ιδανικό σημείο για στάση και ολιγόλεπτη ξεκούραση, ίσα ίσα για την απαραίτητη αναπλήρωση δυνάμεων!
Η κατάβαση, σαφώς πιο ανακουφιστική, μας οδηγεί με φιδωτά περάσματα μέσα από τον εύφορο κάμπο της Γέρας στην παραθαλάσσια περιοχή του Περάματος, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της σημερινής διαδρομής (αν και για ορισμένους πεζοπόρους το φινάλε γράφτηκε σε παρακείμενη γνωστή ταβέρνα…

 

 

Χάρτης

 

map Perama Prof Ilias 2016

 

Φωτογραφίες

Επιμέλεια

  • Κείμενο: Στρατούλα Βαΐτη
  • Φωτογραφίες: Γιώργος Κουτλής

FacebookLesvosPro

GineMelosSyndesmoi

Μετάφραση - Translate