LesvosOnline.gr

www.lesvosonline.gr  © 2013-2023  All Rights Reserved                                                                                                              E-mail: info@lesvosonline.gr

Welcome in paradise!

Περπατώντας στη Λέσβο

Διαβάστε ενός τόπου, και θα πάρετε για να το γνωρίζουν. Περπατήστε σε ένα μέρος, και θα πάρετε για να το αγαπήσετε.


"Kάτω από τον ήλιο των τεσσάρων εποχών η Λέσβος, με την ποικιλία της γεωμορφίας της και το ήπιο κλίμα της, καλωσορίζει τον επισκέπτη, προσφέροντας του απλόχερα ευκαιρίες για διασκέδαση, ξεκούραση, περιπέτεια"....


Λέσβος δημοφιλής όχι μόνο με τις όμορφες παραλίες, καλό καιρό και καυτό ήλιο. Στη Λέσβο μπορείτε να βρείτε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες διαδρομές με τα πόδια. Κατά το περπάτημα, μπορείτε να απολαύσετε την όμορφη φύση γύρω, ανοιχτό ενδιαφέρουσες πλευρές του νησιού, απλά να χαλαρώσετε και πράγμα κάποιες θετικές σκέψεις.

ΠΕΤΡΑ - ΛΑΨΑΡΝΑ


Διαδρομή

Km

Ωρα

1

Πέτρα - Αναξος


30'

2

Αναξος - μ.. Τσιχράντα


45'

3

μ.Τσιχράντα - M. Τσιχράντα


30'

4

Τσιχράντα - Καλός Λιμένας


2 h 30'

5

Καλός Λιμένας - Αρχαία Άντισσα

3


6

Αρχαία Άντισσα - Γαβαθάς

3


7

Γαβαθάς - Λιότα


30'

8

Λιότα - Λάψαρνα


1 h

Όλο το νησί της Λέσβου προσφέρεται με τον πλούτο των ενδιαφερόντων του, για πεζοπορικές εξορμήσεις. Οι διαδρομές του παρόντος φυλλαδίου έχουν σχεδιαστεί - και σηματοδοτηθεί - για να γνωρίσετε τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Σημεία εσόδου και εξόδου υπάρχουν πολλά γι΄ αυτό μπορείτε ν΄ακολουθήσετε - ανάλογα με τις δυνάμεις σας και το χρόνο που διαθέτετε - όσο από το μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής σας ενδιαφέρει. Ο χάρτης της περιοχής θα σας φανεί χρήσιμος. Καλό θα ήταν σε όσους δεν υπάρχει η πείρα στο ύπαιθρο, να εκδράμουν κατόπιν προετοιμασίας και όχι μόνο. Πρόβλημα νερού δεν υπάρχει - πηγές, βρύσες, καφενεία - όμως τους καλοκαιρινούς μήνες πάρτε μαζί σας ένα μικρό υδροδοχείο. Τροφή: Εκτός από εστιατόρια στα μεγάλα κέντρα, σε μικρά χωριά και εξοχικές τοποθεσίες φαγητό προσφέρουν αρκετά καφενεία. Βέβαια, ένα σάντουιτς και δύο τρία φρούτα δεν θα σας βαρύνουν ιδιαίτερα.


Ειδικά για το καλοκαίρι: Ένα καπέλο είναι απαραίτητο. Γι ΄αυτές τις τέσσερις διαδρομές δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός. Ένα ζευγάρι ελαφρά παπούτσια υπαίθρου είναι αρκετά. Θυμηθείτε να πάρετε το μαγιό σας ανεξαρτήτως διαδρομής.


Προσοχή!, Διαδρομή Σίγρι-Ερεσός : Η θραύση, απόσπαση και γενικά συλλογή απολιθωμένων διώκεται από το νόμο.

KAPI - SYKAMIA


Διαδρομή

Km

Ωρα

1

Κάπη - Πελόπη


2h

2

Πελόπη - Υψηλομέτωπο

6

1h 15'

3

Υψηλομέτωπο - Στύψη

3

30'

4

Στύψη - Βαφειός


1h 15'

5

Βαφειός - Αργενος

5

1h 15'

6

Αργενος - Χάλικας


1h

7

Χάλικας - Λεπέτυμνος


1h

8

Λεπέτυμνος - Σκαμνιά


1h 15'

SIGRI - ERESOS


Διαδρομή

Km

Ωρα

1

Σίγρι - Τσιχλιώντα

7

1 h 30'

2

Τσιχλιώντα - Ερεσός

9

1 h 49'

VATERA - GERA


Διαδρομή

Km

Time

1

Βατερά - Κάτω Σταυρός

4

45'

2

Σταυρός - Αμπελικό

7

1h 30'

3

Αμπελικό - Μεγάλη Λίμνη

10


4

Μεγάλη Λίμνη - Αη Δημήτρης


30'

5

Αη Δημήτρης - Αγιάσος


1h 15'

6

Αγιάσος - Σανατόριο


1h

7

Σανατόριο- Μεγαλοχώρι

12

2h 30'

8

Πλωμάρι - Μεσούνα

8

2h

9

Μεσούνα - Καρυώνας

3

45'

10

Καρυώνας - Σκόπελος


45'

Ένας πραγματικά άγονος δρόμος ανάμεσα στο Σίγρι (1) και στην Ερεσό.


Ο δρόμος πηγαίνει νότια. Κάτω από τα πόδια μας, όρμοι που φιλοξενούν ωραιότατες αμμουδιές, ενώ δίπλα μας απλώνονται τα γυμνά βουνά, τα σπαρμένα απ΄ τα πολύχρωμα απομεινάρια, των πετρωμένων δένδρων. Παντού η παρουσία τους είναι έντονη. Ενδιάμεσος σταθμός η μεγάλη κοιλάδα του ποταμού Τσιχλιώντα (2). Τα νερά του έρχονται από τα αυλάκια που χαρακώνουν τη γη των απολιθωμένων δένδρων. Από τα πανάρχαια χρόνια, ο κάμπος κατοικήθηκε και οι γύρω πλαγιές είναι γεμάτες από απομεινάρια της αρχαίας ζωής. Θεμέλια, απ΄την ίδια πέτρα των γυμνών βουνών. Από το ποτάμι, ανηφορίζουμε ανατολικά ως την κορυφογραμμή και μετά συναντάμε την ωραία κωμόπολη της Ερεσού (3) με την πανέμορφη παραλία της.